Kmetija San Martin

Kmetija San Martin leži v dolini Soče na nadmorski višini 213 metrov. Edinstvena mešanica mediteranskega podnebja in hladnih alpskih vetrov, omogoča gojenje različnega sadnega drevja od sliv, kostanjev, orehov in oljk.

Oljke  Obiranje (22 of 89)

Bogdan Valentinčič, predan svoji zemlji, ki je že enajst generacij v lasti družine Valentinčič iz Zagore, skrbi in obdeluje sadno drevje, ki uspeva v bližnjem sadovnjaku. Najbolj pa je ponosen na oljčnike. Manjši, ki je v Zagori, sedaj šteje skoraj 50 oljčnih dreves, večji pa je v Goriških brdih s skoraj 500 ojlkami.

Oljke  Obiranje (7 of 89)

Gojenje oljk je bilo na Goriškem razširjeno že v preteklosti, kar nam tudi pričajo razni stari cerkveni urbarji. Skozi desetletja, pa je ta dejavnost počasi začela zamirati. Glavni razlogi za to so bile pozebe, ki so pogosto prizadele drevesa, saj ta regija velja za najsevernejšo, kjer še uspeva oljka. To, daje tudi oljčnemu olju svojstven karakter in višje vsebnosti antioksidantov. 
Marsikomu se je Bogdanova ideja o sajenju oljk v Zagori zdela nepremišljena, saj zaradi bližine reke Soče in hladnih zračnih mas iz Soške doline, bi lahko oljke teško uspevale. Ampak dejstvo je, da se podnebje spreminja in temperature se višajo. To je Bogdan predvidel že 20 let nazaj in takrat posadil prva oljčna drevesa, ki še danes bogato obrodijo.
Oljke obiramo ročno in poskrbimo, da iz njih stisnemo olje v roku 24 ur. Pridelamo dve liniji ekstra deviškega oljčnega olja. Linija iz Goriških brd in iz Zagore. Kmetija San Martin se lahko pohvali, ker je edina pridelovalka oljčnega olja v dolini Soče in v Julijskih Alpah.

Oljke  Obiranje (56 of 89)

Linija domačih izdelkov San Martin poleg oljčnega olja zajema še vino in domači kis.


Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj

Nujno potrebni

Potrebni za pravilno delovanje strani.

Analitični piškotki

Beleženje statističnih podatkov in anonimnih podatkov na strani.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene