Aktivnosti

Pohodne poti po Brdih

alpe

ALPE ADRIA TRAIL 

Za vse ljubitelje pohodništva in narave so Brda pravi kraj za oddih. Poleg pohodniških poti, ki se razprostirajo čez vasi v Brdih je  Šmartno tudi etapa znanega Alpe Adria Traila

Pot Alpe Adria na skupno 43 etapah in skupno približno 750 km povezuje tri regije: avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino. Pohodniška pot vodi od vznožja najvišje gore Avstrije, Velikega Kleka, skozi najlepšo koroško gorsko in jezersko pokrajino in brez velikih ovinkov mimo stičišča treh dežel Avstrije, Slovenije in Italije naprej do Jadranske obale in kraja Milje (Muggia).

E31 198 Med Kozano in Medano

Na pohodu po poti Alpe Adria so v ospredju užitki. Pot Alpe Adria pretežno poteka po ne-alpskem območju in z majhno višinsko razliko. Etape so dolge okoli 20 km, zahtevajo približno 6 ur hoje in so enotno označene s tablami. Vsaka etapa vodi vzdolž začrtane poti, po kateri se je mogoče odpraviti v obe smeri. Nudi zelo privlačen kulinarični izletniški cilj in se konča v kraju z ustreznimi prenočitvenimi možnostmi.

Goriška brda, znana tudi kot slovenska Toskana, se razprostirajo od skrajnega zahoda Slovenije vse do južne ravnine Furlanije. So idilična vinogradniška regija z množico naravnih in kulturnih znamenitosti. Pot se prične v vasi Breg pri Golem Brdu, se vije skozi vasici Vrhovlje pri Kožbani in Fojana ter konča v Šmartnem, središču in srcu regije Brda.

Etapa nas popelje na prečudovito pot med vinogradi in sadovnjaki v Brdih, gričevnati pokrajini med Alpami in Jadranom. Domačini se trudijo ohraniti in podpirati tradicijo ter zaščititi lepote, ki tako zelo navdušujejo obiskovalce in na njih tudi blagodejno vplivajo.

Naše etape ter njihov opis lahko najdete tu: ETAPA 30 ter ETAPA 31

Šmartno jeseni (dron) (3 of 13)

JULIJANA TRAIL

julijana
Na pohodniški poti JULIANA TRAIL ne boste osvojili nobenega gorskega vrha. V spoštljivi razdalji in v vznožju očakov vas bo pot vodila po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka. Peljala vas bo tja, kjer boste začutli pravi utrip življenja v Julijskih Alpah in spoznali bogato naravno in kulturno dediščino tega čudovito osupljivega gorskega sveta z neizmernim biotskim bogastvom.

Od letošnje jeseni, ko smo pohodniško pot Juliana Trail še dodatno razširili, šteje že 20 etap in meri v dolžino izdatnih 330 km. Pot obkroža Triglav in poteka večinoma po robu Triglavskega narodnega parka, z novimi etapami pa se iz Posočja razširja v slikovito barvita vinorodna Goriška brda, kjer nas etape dodatno razvajajo s prekrasnimi pogledi na Julijske Alpe z njihovimi najvišjimi vrhovi.

juliana trail 2020 brda 38 mitja sodja

Pohodniška pot je zapeljana krožno in povezuje gorenjsko s primorsko stranjo Julijcev. Dodatne štiri etape nas iz Tolmina povedejo na najjužnejše točke poti Juliana Trail in nas privedejo v izjemno okolje kulinarične in vinske pokrajine Goriških brd, kjer mediteranska klima trči ob jutranjo svežino alpskih sapic.

Na nove štiri etape se iz Tolmina podamo z vzponom na Kolovrat in jo prek kambreškega mahnemo na Korade od koder se spustimo v Brda in slikovito ter utrjeno srednjeveško vasico Šmartno. Skozi vinograde se z razglednega stolpa v Gonjačah razgledamo po Goriških brdih in si pogled spočijemo na kulisi Julijskih Alp. Od tam nas do Soče loči le še etapa prek Sabotina, ki nas poduči o ostankih 1. Svetovne voje in Soški fronti, pogled pa nam odtava vse do Jadranskega morja.

Ravno v Brdih boste razumeli zakaj so Julijske Alpe neločljivo povezane z Jadranskim morjem in boste vse čudovite lastnosti bogate osebnosti pohodniške poti Juliana Trail zares tudi najbolje spoznali – z vsemi njenimi obrazi.

juliana trail 2020 brda 31 mitja sodja

potmirulogo png

POT MIRU OD ALP DO JADRANA

sabotin park miru

Pot miru povezuje območja in ljudi ter bogato kulturno in naravno dediščino vzdolž nekdanje soške fronte.

Spominja na vse, ki so trpeli v času 1. svetovne vojne in opominja, zakaj se vojne ne smejo več dogajati. Predvsem pa spodbuja vrednoto miru in priložnost za skupni razvoj.

Fronta je za seboj pustila veliko ostalin, ki so s pomočjo različnih ustanov in društev zgledno ohranjene in vzdrževane. Vojaška pokopališča, kaverne, strelski jarki, kostnice, kapele, spomeniki, muzeji na prostem in druga obeležja predstavljajo pomembno snovno in nesnovno dediščino evropske zgodovine.

Danes so s svojimi pričevanji, občutji in zgodbami hrbtenica Poti miru od Julijskih Alp do Jadrana. Pot je enotno označena, primerna za pohodnike in kolesarje. Do večjih znamenitostih je dostop možen tudi z avtomobilom in avtobusom.

Pot miru je prava izbira za vse, ki želijo aktivno preživeti prosti čas, doživeti mogočne razglede in lepote narave, spoznati zgodovino in kulturo, srečati domačine, izkusiti sedanje življenje in okusiti lokalne dobrote. Priporočajo se vodeni ogledi z lokalnimi turističnimi vodniki.

Za tiste, ki želite raziskati pohodne poti v Brdih. . .

Brda že leta gradijo in odkrivajo pohodništvo in nove pohodne poti. Razgiban teren in različne kulise, ki jih prinaša vsak letni čas so naravnost čarobne. Sprehajanje med vinogradi, pot ob češnjevih cvetovih, nasadih oljk in pa idilične vasice so primerne tako za športnike kot za družine. Poudarek na bivanju z naravo in trud, ki ga domačini vlagajo v ohranjanje naravnih lepot se odraža v ohranjenosti naravnih lepo briške regije. Za trenutek se odmaknemo od mestnega vrveža in stresa ter se prepustimo potem, ki nas popeljejo med aromami sivke, češenj, oljk in breskev. 

Zemljevid pešpoti si lahko ogledate in natisnete tukaj - češnjeve poti.pdf 

Pohodna pot BJLA CPIKA

bjla cpika

Dobrovo - Fojana - Barbana - Plešivo - Ceglo - Medana - Dobrovo

Začetek poti: TIC Brda - grad Dobrovo 
Dolžina: 12 km 
Potreben čas: 3,5 – 4 ure

Znamenitosti na poti: grad Dobrovo, cerkvici v Fojani Sv. Duh na jezeru in Sv. Florjan, cerkev Marijinega rojstva v Barbani, rojstna hiša Alojza Gradnika v Medani

Opis poti: Našo pot začnemo na vhodnem parkirišču, pri gradu na Dobrovem. Po začetnem vzponu, sledi manj zahtevna pot, ki nas pripelje v vas Fojana, znani po dveh cerkvicah, po cerkvici Svetega duh in cerkvici Sv. Florjana. Pot nas pelje naprej do vasice Barbana, mimo cerkve Marijinega rojstva.

Bjla Cepika3(1)

Pohodna pot ČMPEVKA

pot brda

Dobrovo - Gradno - Vedrijan - Dobrovo 

Začetek poti: TIC Brda - grad Dobrovo 
Dolžina poti: 11,4 km 
Potreben čas: 3 – 4 ure 

Znamenitosti na poti: Grad Dobrovo, kapelica v Šlovrencu, cerkev sv. Jurija v Gradnem s freskami Toneta Kralja in križevim potom Zorana Mušič, cerkvica v Vedrijanu, vinske kleti.

pot brda 2

Pohodna pot ČRNICA

Krčnik (4 of 11)

Dobrovo - Slavče - Hlevnik - Hruševlje - Neblo - Fojana - Dobrovo

Začetek poti: TIC Brda - grad Dobrovo
Dolžina poti: 16,5 km
Potreben čas: 4,5 - 5 ur

Znamenitosti na poti: grad Dobrovo, kapelica v Šlovrencu, obeležje pri Peternelu iz 2.sv.vojne, dvoločni kameniti most s kamnito plastiko Janeza Nepomuka, cerkev sv. Marjete v Hruševlju, kapelica v Neblem, cerkvici v Fojani - Sv. Duh na jezeru in Sv. Florjan.

Opis poti: Našo pot začnemo v samem osrčju Brd, pred gradom na Dobrovem. Po krajšem spustu se povzpnemo v vas Šlovrenc in se znova podamo v ravnino. Na razpotju v Peternelu nas pričakata dvoločni kamniti most in obeležje iz 2. svetovne vojne. Če krenemo trenutek iz zastavljene poti, nam nekaj metrov višje potok Kožbanjšček ponudi najlepše naravne znamenitosti te vrste v Sloveniji. Tu najdemo Krčnik in Kotline. Pot nas pelje naprej v vasico Hruševlje in nato v Neblo, kjer se nam na najvišji točki sredi vinogradov ponuja prečudovit razgled. Sledi manjši spust in ponoven vzpon v vas Fojana, znani po dveh cerkvicah, po cerkvici Svetega duh in cerkvici Sv. Florjana. Pot nas vodi spet na začetno postajo, na Dobrovo. 

pot brda 3

Pohodna pot DRUGMBERNCA

drugmbernca

Dobrovo - Imenje - Gonjače - Šmartno - Dobrovo

Začetek poti: TIC Brda - grad Dobrovo
Dolžina poti: 9,5 km
Potreben čas: 2,5 - 3 ure

Znamenitosti na poti: grad Dobrovo, Gonjače razgledni stolp, srednjeveška vasica Šmartno s cerkvijo Sv. Martina in petimi obrambnimi stolpi, cerkev Sv. Mihaela v Biljani

Opis poti: Pot začnemo pred renesančnim dvorcem na Dobrovem. Sledi manjši spust in kilometer dolga ravnina, ki se vije pod vasjo Snežeče. Nato se povzpnemo do razglednega stolpa v Gonjačah. Po vinogradu se spustimo do srednjeveške vasice Šmartno, s cerkvico Sv. Martina in petimi obrambnimi stolpi. Pot nas nato pelje še v vasico Biljana, kjer kraljuje cerkev Sv. Mihaela. Sledi še spust na začetno točko, na Dobrovo. 

Pot 3 Drugmbernca

Pohodna pot KARNJUKA

karnjuka

Hum - Na Vrhu - Kucelj - Brestje - Kojsko – Hum

Začetek poti: Dvorana na Humu
Dolžina poti: 11 km
Potreben čas: 3 - 3,5 ure

Znamenitosti na poti: cerkvi sv. Križa in Marijinega vnebovzetja v Kojskem

Opis poti: dvorana na Humu-Goranji Hum-Na Vrhu-hiša Rovanca-Kucelj-spust v dolino potoka Pevmice-po glavni cesti-mimo doma upokojencev-nad kamnolomom-zaselek Dol-cesta za Sabotin-Brestje-Figovica-Kalehe-Kojsko-cerkev Svetega Križa-Stegaršče-Ančilo-izhodišče

brda pot pohodniška 5

Pohodna pot KOZANKA

Kozanka 1

Dobrovo - Medana - Kozana - Biljana - Dobrovo

Začetek poti: TIC Brda - grad Dobrovo
Dolžina poti: 8,1 km
Potreben čas: 2,5 - 3 ure

Znamenitosti na poti: Grad Dobrovo, rojstna hiša Alojza Gradnika v Medani, cerkev sv. Hieronima v Kozani, cerkev sv.Mihaela v Biljani

Opis poti: Navrhu-Kozlink-Jama-vzpon v Medano-spust v dolino potoka Donank-prečkanje glavne ceste-po dolini potoka Končnar-prečkanje potoka-vzpon do Fabrike-po cesti do Kozane- spust v dolino potoka Končnar-vzpon v Biljano- izhodišče.

KOZANKA

Pohodna pot PRVAČNCA

Prvačnca 1

Dobrovo Kozlink - Jordano-Ceglo - Berjač - Medana - Dobrovo

Začetek poti: TIC Brda - grad Dobrovo
Dolžina: 6,5 km
Potreben čas: 2 – 2,5 ure

Znamenitosti na poti: grad Dobrovo, rojstna hiša Alojza Gradnika v Medani

Opis poti: vinska klet-most za Fojano-umetno jezero Kozlink-stara cesta za Fojano-spust v dolino potoka Fedrih-V Jezi-Jordano-po glavni cesti do kapelice v Medani-Poddob-Berjač-Breg-Medana-Kozlink-Na vrhu-izhodišče

Prvačnca 3

Pohodna pot TRCINKA

TRCINKA kotline brda

Peternel - Nozno - Slapnik - Peternel

Začetek poti: Spomenik pri Peternelu
Dolžina: 9,7 km
Potreben čas: 2,5 - 3 ure

Znamenitosti na poti: obeležje pri Petrnelu iz 2.sv. vojne, poznogotska cerkev sv. Petra in Pavla v Noznem

Opis poti: Peternel-zaselek Pristavo-čez Zagrad-Nozno-pod zaselkom Slapnik-spust v dolino potoka Kožbanjšček-mimoProja-mimo naravne znamenitosti Krčnik-mimo Korit-Peternel

Druge aktivnosti

Piškotki

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi delovanje in najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in jih lahko kadarkoli odstranite. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj

Nujno potrebni

Potrebni za pravilno delovanje strani.

Analitični piškotki

Beleženje statističnih podatkov in anonimnih podatkov na strani.

Dovoljujem uporabo podatkov za zgoraj navedene namene